RISC-V

Want a new feature? Discuss what you would like to see in Ultibo.
Gavinmc42
Posts: 1586
Joined: Sun Jun 05, 2016 12:38 pm
Location: Brisbane, Australia

RISC-V

Postby Gavinmc42 » Sun Jan 13, 2019 12:03 pm

While trying to manually install FPC 3.3.1 and Lazarus 2.1 on my Gentoo64 Pi I noticed riscv, riscv32, riscv64 compiler src code.

Days before I had installed all the RISC-V tools on Gentoo64, 13 hour build in gcc and folder size of 12.7GB.
No idea how to make fpc cross compilers on Aarch64 yet but I doubt is will take 13 hours to compile.
My RISC-V interest came about from finding out a RISC-V cpu will fit on tiny Lattice FPGA's.

Ultibo on RISC-V on FPGA's?
Start now or wait for a PCB?
Gavinmc42
Posts: 1586
Joined: Sun Jun 05, 2016 12:38 pm
Location: Brisbane, Australia

Re: RISC-V

Postby Gavinmc42 » Mon Mar 25, 2019 11:14 am

PCB coming?
https://forum.seeedstudio.com/viewtopic ... KX4#p52523

I am not going to compile GCC again for RISC-V, time to check the FPC compiler for RISC-V.
Let someone else run Linux on the RISC-V, I'll settle for something better Ultibo :D
Gavinmc42
Posts: 1586
Joined: Sun Jun 05, 2016 12:38 pm
Location: Brisbane, Australia

Re: RISC-V

Postby Gavinmc42 » Sat May 11, 2019 11:01 am

This popped up on the Pi forums.
https://www.seeedstudio.com/Grove-AI-HA ... -4026.html

Suddenly RISC-V has become interesting and usable.
Still a month away and it will probably sell out fast.
But there are a few other PCB's around that use the same K210 SoC module.

AIoT or AI at the edge is one of my favorite interests, among many ;)
Cross compiling FPC on the Pi for RISC-V64?

Ultibo for RISC-V?
How doable is that?
https://github.com/graemeg/freepascal/t ... er/riscv64

Arduino support has been done, even Micropython :o .
https://github.com/Seeed-Studio/ArduinoCore-k210

Because it is not as fancy(hidden IP) as the Pi chips will it be a simple port?
But there is also a camera and display interface, not to mention the AI/NN stuff in there :D

Ok, somehow I don't think a 34 page date sheet is enough?
https://kendryte.com/downloads/
Interesting is 6MB ram for the CPUs and 2MB ram for the AI.
Possibility of running code from ram directly?

Lots of portable code in the Standalone SDK for all/most of the hardware.

Return to “Feature requests”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest